Vlottende eilanden met waterplanten zijn uiterst efficiënt voor waterzuivering. De hoge graad van zuivering wordt bekomen door de grote contactoppervlakte van de plantenwortels met het water.
Drijvende planteneilanden worden opgebouwd met drijvende matten die gemaakt worden uit gerecycleerde textieldraden en drijfelementen. Daarop worden 4 tot 5 planten geplaatst per m². De plantenwortels groeien doorheen de mat, waardoor de plant zich snel gaat verankeren.
Onder de mat bewegen de wortels vrij in het water. Ze komen dus nauw in contact met het bevuilde water dat in het bekken staat. Boven water beweegt het loof van de planten door de wind. Deze beweging wordt overgebracht op de vlottende matten, die op hun beurt ervoor zorgen dat de wortels van de planten in het water gaan bewegen. Dit brengt een soort van pompwerking teweeg, waardoor het vervuilde water door de wortelmassa gaat stromen.
Drijvende planteneilanden worden op maat gemaakt, afhankelijk van de grootte en de toepassing. Het is ook mogelijk de eilanden aan bijvoorbeeld een begaanbare drijfstructuur vast te maken, waardoor de jaarlijkse maaibeurt een stuk makkelijker wordt.
Een vlottend eiland wordt soms ook toegepast voor een koivijver, maar dit vraagt uiteraard een andere benadering.
Drijvende planteneilanden bieden op vlak van waterzuivering veel mogelijkheden:
De plaatsen waar drijvende planteneilanden toegepast zouden kunnen worden zijn legio. Ook een ecologische nazuivering van een klassieke zuiveringsinstallatie is mogelijk met dit systeem.
De voornaamste eigenschappen zijn: