Groendaken
De gewone groendaken, van sedumdaken tot imposante daktuinen en alles ertussenin, zijn intussen wel bekend bij het grote publiek.
- Extensieve groendaken worden meestal begroeid met mossen en vetplanten. Dit type dak is licht en vergt weinig onderhoud. Het kan worden aangebracht op vrijwel alle bestaande platte daken of daken met een helling tot 35 graden.
- Intensieve groendaken zijn eerder tuinen op het dak. Een dergelijk groendak weegt al gauw 200 kg/m² en meer, en vergt een aangepaste dragende constructie. Het onderhoud is ook intensief. Regelmatig zal er gemaaid, gesnoeid en zelfs bemest moeten worden
Seghers Eco Plant legt ook daken aan met een bijkomende, functionele dimensie: een multifunctioneel groendak.
Verwijdering van zware metalen uit het proceswater van een fotolabo
Rioolwaterzuivering op een woonboot
Voordelen van een groendak:
- Esthetiek: Vooral platte daken bieden vaak niet zo’n mooie aanblik. Een tapijt van vetplantjes of een daktuintje kan een groot verschil maken.
- Plaatsbesparing: Vrije ruimte wordt hoe langer hoe schaarser. We moeten de plaats die we hebben dus zo efficiënt mogelijk gaan gebruiken, zoals door een oppervlakte een dubbel doel te geven of een anders verloren oppervlakte nuttig te gaan gebruiken.
- Waterbuffering: Bij zware regenval kunnen onze riolen vaak niet snel genoeg het water afvoeren, met het risico op overstromingen tot gevolg. Groendaken zorgen voor een vertraagde afvoer van regenwater waardoor de piekdebieten worden verminderd.
- Capteren van fijn stof, lucht- en waterzuivering: Groendaken dragen bij tot de verbetering van onze leefomgeving.
- Verminderen van het “urban heat island” effect: In steden ligt de gemiddelde temperatuur al snel een paar graden hoger dan in landelijke gebieden. Hoe meer planten er staan in een stad hoe meer dit effect afgeremd wordt.
- Ontwikkeling van een habitat en biodiversiteit: Veel planten- en diersoorten hebben het steeds moeilijker om te overleven in verstedelijkte gebieden. Een groendak kan voor vogels en insecten een geschikt onderkomen bieden.
- Langere levensduur van de dakhuid: Door het afdekken van de dakhuid gaat die veel langer mee. Enkel op basis hiervan betaalt een groendak zichzelf in regel al ruimschoots terug.
- Isolatie: De bijkomende isolatie die geboden wordt door een groendak berust voornamelijk op het massa-effect. In de winter is dit beperkt, maar in de zomer zal de ruimte onder het dak merkbaar koeler blijven.
- Brandveiligheid: Een nat of vochtig dak brand nu eenmaal niet zo snel.
We spreken van een multifunctioneel groendak wanneer het groendak nog bijkomende functies vervult, zoals de zuivering van regen- of afvalwater of het koelen van proceswater. Afhankelijk van de toepassing is een aangepast ontwerp nodig, maar het fundamentele concept van een multifunctioneel groendak blijft steeds dezelfde. Dit dak kan voor de meeste toepassingen zeer licht zijn, waardoor het op de meeste bestaande daken kan geplaatst worden zonder bijkomende dragende constructies. De foto toont een industriële toepassing waarbij een groendak wordt gebruikt als koelsysteem.
Koeling van proceswater van een ciderstokerij