In Vlaanderen zijn zowel het Vlaams gewest, de gemeenten als de inwoners verantwoordelijk voor het zuiveren van huishoudelijk afvalwater. Wie in een gebied woont of onderneemt waar geen aansluiting op het rioleringsnet is voorzien of waar het niet mogelijk is om het afvalwater naar een centrale waterzuiveringsinstallatie af te voeren, moet zelf instaan voor het zuiveren van het afvalwater.
Kleinschalige afvalwaterzuiveringen (ook wel IBA of KWZS genoemd) zijn alleszins efficiënter dan de gangbare grootschalige zuiveringssystemen. Vanuit een ecologisch oogpunt zijn plantenzuiveringen bovendien ook interessanter omdat waterzuivering met planten gepaard gaat met luchtzuivering en bodemverbetering door slibcompostering.
Ideaal toe te passen in buitengebieden, tot systemen van wel 600 I.E. (inwoner equivalenten), maar ook in dichtbebouwde gebieden zijn er vaak mogelijkheden om met planten te werken. Plantensystemen kunnen zowel residentieel als in de industrie, de horeca,… toegepast worden.
Systemen voor een beperkt aantal inwoners vragen 7 m² per I.E., terwijl de grotere installaties een efficiëntie kunnen halen tot 2 m² per I.E. Een gemiddeld systeem voor een huisgezin is 35 m² groot (5 I.E.).